NYU Medical Center Courtyard

New York, New York

2011 Winner of American Society of Landscape Architects Merit Award, the 6,000 square foot NYU Langone Medical Center Courtyard is bounded on all four sides by existing medical center building and sits above an existing complex of basement laboratories. MWA and landscape architect Joanna Pertz, designed a new elevated planting bed above the only section of the courtyard situated over earth to be the focus of the space.

NYU Medical Center Courtyard

New York, New York

2011 Winner of American Society of Landscape Architects Merit Award, the 6,000 square foot NYU Langone Medical Center Courtyard is bounded on all four sides by existing medical center building and sits above an existing complex of basement laboratories. MWA and landscape architect Joanna Pertz, designed a new elevated planting bed above the only section of the courtyard situated over earth to be the focus of the space. Two existing marble lion sculptures bookend the planter where birch trees, mondo grass and ferns are clustered on the south end of the planter that gives way to a mounded lawn at the north that enjoys direct sunlight. Precast concrete steps wrap three sides of the planter. Along with a row of black granite benches opposite an informal seating area is created for people to gather and relax. New wood table seating occupies the zone to the south of the courtyard creating an outdoor extension of the adjacent interior café. A line of large-scaled dish planters with perennials and birch trees masks the solid stone facade at the west. Gray precast concrete pavers provide a sense of scale for the courtyard with a beach stone border acting as a transition to the surrounding facades.

Completed:2010